TIP FAKÜLTESİNDE NELERİ YAPARSAK BAŞARILI BİR GELECEĞE YÜRÜRÜZ

            Merhaba; Tıp Akademisi Eğitim Platformu'nu anlatmadan önce siz değerli öğrencilerimiz ile öncelikle TUS nedir?, TUS'a hazırlanırken neleri öngörmeliyiz?, Nelerden sakınmalıyız? bu konuları görüşelim isteriz. Çünkü bilmediğimiz bir konu hakkında ne anlatılırsa anlatılsın onu bildiklerimizle karşılaştıramadıktan sonra sizlere anlatılanların da hiçbir anlamı olmaz. Tus'u tam anlamı ile hissedebilmeniz için, mümkün olduğu kadar yaşanmışlıklarınız üzerinden örnekler vererek anlatalım ki anlatılanları yaşanmışlıklarınızla kıyaslayabilesiniz.
 

            Bu Fakülte Nasıl Bitecek?

           Anlatımımıza şu detaya değinerek başlamak istiyoruz; sizler bu noktaya gelinceye kadar bir çok sınavları başarı ile geçtiniz ve doğru çalışma şekli ile emin olun ki bu sınavı da başarı ile geçeceksiniz . Yeter ki şu farkındalığı hissedin ‘’TIP hiçbir zaman EZBER değildir’’. İyi bir hekim olmak istiyorsanız mümkün olduğu kadar öğrenme odaklı, mekanizma ve mantığı kurarak çalışma gayreti içerisinde olunuz. TUS süreciniz başlayıncaya kadar (5. Sınıfa kadar) fakültenizi verimli geçiriniz çünkü detay bilgi fakülteniz de bunu hiçbir zaman için unutmayın, her döneminizi elinizden geldiği ölçüde verimli geçirmeye çalışın, bu süreçte şunu da yaşayacaksınız; her dönem ne kadar iyi olursanız olun fakültenizde bir komite bitip ikinci komiteye hazırlanırken fark edeceksiniz ki ilk komitedeki konuları yavaş yavaş unutmaya başlamışsınız. Burada sakın panik yapmayın, bunu yaşayan bir tek siz değilsiniz , Türkiye genelinde ki bütün tıp fakültesi öğrencileri için de durum aynıdır emin olun. Elinizden geldiğince mekanizmayı ve mantığı oturtarak ilerleyin ki aldığınız bilgi kalıcı hale gelsin. Bunu bir matematik formülü gibi düşünün formül elinizde olunca çözüme çok daha rahat yorulmadan gidersiniz. İlk 3 yıl temeller sizi yoracak artık hasta görmek hekimlik duygunuzu yaşamak isteyeceksiniz ama zamanın su gibi hızla aktığını siz bile fark edemeden  kendinizi 4. Sınıfta stajda bulacaksınız. 4. Sınıf hem klinik anlamda hem de Tus sürecinde sizin için önemli bir yere sahiptir. Dahiliye , Pediatri , Genel Cerrahi, Kadın Doğum, Kardiyo&Göğüs (fakültelere göre değişiklik gösterebilir) olmak üzere ana stajları uzun zamanlı ve detaylı alacağınız aynı zamanda da hekimlik duygunuzu dolu dolu yaşayacağınız bir dönemdir. Bu dönem de kendinize yapacağınız en büyük iyilik her stajda bir hastaya bağlı olmaksızın aynı branşta yatan diğer hastaların da dosyalarına göz atmanız olacaktır. Her hastanın dosyasında hastaneye geliş öyküsü ile birlikte hocanızın ön gördüğü tahliller , bulgular , tanılar ve tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu kadar çok çeşitli vakaları kitapta okuduğunuz da bir kısmı aklınız da kalmayabilir ama bilgiyi yaşanmışlıkla birlikte alırsanız emin olun ki unutma şansınız olmaz. Hasta dosyalarını incelerken unuttuğunuzu düşündüğünüz  fizyoloji biyokimya patoloji farmakoloji ….  tekrar fırsatını da yakalarsınız. Dolu dolu geçireceğiniz staj döneminde ki her hasta Tus ta klinik anlamda sizlere sorunun cevabı olarak dönecektir. 

 

            Sona Yaklaşırken


            Gelelim 5. Sınıfa ; Tus ta istediğiniz puanı elde edebilmeniz veya istediğiniz branşı tercih edebilmeniz için tıpkı fakülte komitelerinde olduğu gibi bol bol tekrar etmeniz gerekiyor. 5. Sınıf intörnlükten önce en rahat olduğunuz dönemdir. Dolayısı ile intörn olmadan önce en rahat olduğunuz dönemde ilk tekrarı yapmış olmanız size inanılmaz bir yol kazandıracaktır. Şöyle ki fakülteniz de sınav var ve sınava yakın zaman da tekrar etmeye başlıyorsunuz ilk tekrarınız her zaman uzun soluklu zaman alır ama sonra ki tekrarlar her tekrar edişinizde daha hız almaya başlar. İntörn olduğunuz da aşina olduğunuz konuları ne kadar yoğun olursanız olun 5. Sınıfta keşfinizi yaptığınız için çok daha rahat tekrar edersiniz ve bu da motivasyonunuz açısından en önemli noktadır. İlerlemeyi görmek sizin başarmanıza olan inancınızı artırır. İntörn iken artık hızlı hızlı yakın hafıza ile tekrar ederek sınava hazır hale gelmeniz kalıyor.Evet değerli öğrencilerimiz umarım Tus süreci ile ilgili paylaştıklarımız size faydalı olmuştur. Gelelim Tus a çalışırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor konusuna , biz anlatalım siz kararınızı ona göre verin 

            Tus ta sorumlu olduğunuz Temel + Klinik 11 branş dersiniz olacak . Yukarıda da dediğimiz gibi Tus ta istediğiniz puanı elde edebilmeniz veya istediğiniz branşı tercih edebilmeniz için her dersin her konusunu ayrı ayrı olmak üzere TUS a kadar en az 5 ila 6 kez tekrar etmeniz gerekecek. Şunu asla unutmayın Tus detay bilgiyi sevmez dolayısı ile Tus a hazırlanırken kalın kitaplara olan sevginizi rafa kaldırmanız gerekiyor.  En az sayfa sayısı ile en çok soru yakalayan kitaplar ile hazırlanmanız gerekmektedir. Diğer türlü bir öğrencimizin de dediği gibi ‘’kitapları üst üste koyunca kendimi enkaz altında kalmış gibi hissettim ‘’ durumuna düşersiniz.

            TUS'a Nasıl Çalışacağım?

            1.  Kural hızlı tekrara yönelik , görsel ağırlıklı ve maximum soru yakalayan kaynaklarla hazırlanmak (Sitemizden kitaplarımızı ve son Tus'ta yakalamış olduğu soruları inceleyebilirsiniz )
            2.  Kural Derslerin mekanizma ve mantık ağırlıklı işleniyor olması (Sitemizden örnek ders videolarımıza bakabilirsiniz)
            3.  Kural Kaynak ve hocanın ders anlatımının %100 korele olması 
Bunu da size bir örnekle şu şekilde açıklamak isteriz. Eminiz ki bunu bir çok kişi fakültesinde yaşamıştır. Öncelikle şunu belirtmek isteriz evet özgüveni yüksek bir kitleye hitap ediyoruz ve bunun farkındayız öğrenci de şöyle bir bakış açısı var ‘’olay bende bitiyor’’ aslında doğru, olayın % 80 i öğrencide bitiyor ama unuttuğunuz bir şey var, bu bir üniversite sınavı değil orada seçilmemişlerin arasında idiniz az çok hepiniz denemelerden bir tıp fakültesi olacağını tahmin ediyordunuz bilmediğiniz tek şey ‘’acaba puanım hangi tıp fakültesine yetecek’’ , burada ise seçilmişlerin arasından seçileceğiniz bir sınava girecek olmanız ve bu %80 başarıya çoğunluğunuz sahip ve sizi istediğiniz yere götürecek olan da geri kalan %20 lik başarı… Şimdi gelelim örneğimize fakülte hocanız ders anlatırken bir slayt not kullanıyor biliyorsunuz sizin de eliniz de o dersin notu var, şayet hocanızın derste kullandığı not ile elinizde ki not aynı değil ise bu dersten koptuğunuzun resmidir. O gün işlenen ders tamamen zaman kaybıdır. Dolayısı ile TUS sürecinde önemli olan elinizde ki kaynak ile hocanın %100 uyumlu olması sizin veriminizi artıracak en büyük etkendir. Tıp Akademi Eğitim Platformu nun hızlı tekrara yönelik görsel ağırlıklı tüm kitapları dersi anlatan hoca tarafından yazıldığı için %100 koreledir.
            4.  Kural. Verim alabildiğiniz zamanlarda derse erişiyor olabilmeniz 
Biliyorsunuz intörnlük yoğunluk içinde geçen bir süreç ve Tus ta yaklaşıyor , hafta içi zaten yorgun olan intörnler hafta sonu (Cumartesi – Pazar) sabah 08:00 akşam 19:00 (hatta bu saat uzayabiliyor) yoğun bir şekilde dershaneye gidiyor. Kendinizi bu konuda içselleştirin isteriz, sabahın erken saatinden akşamın geç vaktine kadar aynı algıda ders dinleme şansını kendinizde  bulabiliyor musunuz? 

            Tıp Akademisi güncel kaynak ve videoları ile, boş bir nöbetinizde, sabah erken veya akşam geç saatlerde kısacası müsait olduğunuz, verim alabildiğiniz her an (mobil veya bilgisayar) kolaylıkla yanınızda.

 

            Tıp fakültesi dönem 1, dönem 2, dönem 3, dönem 4 ve meslektaşlarına tıp fakültesi ve ötesi hakkında eğitmenlerimiz kendi tecrübeleri ile bir projeksiyon tutuyor. TUS, USMLE, Yurt Dışı ve Kariyer İmkanları üzerine kısa bir videomuz ile de konuyu açmak isteriz. Videoya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Tüm başarılarınıza bir yenisini ekleyeceğinize güvenimiz tam, biz de tüm meslektaşlarımıza başarılar dileriz.